Hoe verloopt een sessie?
Je ligt in een comfortabele relaxzetel. Enkele sensoren worden op je hoofd geplaatst om de hersenwerking door te sturen naar de computer. Je luistert naar muziek of bekijkt een film (erg interessant voor kinderen met autisme, ADD of ADHD of andere relatie- of gedragsstoornissen) en verder hoef je niets te doen. Als er turbulentie voorkomt op een of andere golflengte wordt er een seintje aan je hersenen doorgegeven door middel van een minimale onderbreking van het geluid en het beeld, waardoor de hersenen zichzelf corrigeren. Deze onderbreking is amper waar te nemen met het oog of het oor, maar de werking is zeer secuur, ook wanneer je de onderbreking helemaal niet opmerkt. De hersenwerking wordt niet minder dan 256 keer per seconde gecontroleerd en indien nodig bijgestuurd!
Vergelijkbaar met fitness verloopt de training in vier fasen die in dit geval ongemerkt in elkaar overlopen: opwarming, samenwerking van beide hersenhelften, het echte werk (waarbij eventueel nieuwe verbindingen tot stand komen) en de integratie. Voor en na de training wordt er een basislijn van je hersenwerking opgenomen, waardoor je onmiddellijk resultaat kan zien.
Omdat er geen actieve inbreng nodig is - de interactie verloopt immers volledig automatisch - kunnen de trainingen evengoed voor kinderen vanaf drie jaar* als voor ouderen met of zonder dementieverschijnselen.
Dit YouTube-filmpje (van een Nederlandse collega) toont het verloop van een sessie.
* Sommige neurofeedbacktrainers hebben al met kleinere kinderen gewerkt: deze zitten dan bij de mama op schoot. Men zegt zelfs dat het ongeboren kind mee profiteert van een trainingssessie van de moeder.